Klubben: apolitisk eller politisk?

Så kom debatten omsider hit. Det kanskje ikke merkelig at Klubben aldri har diskutert medlemsskap for kvinner. Helt til nå. Men nå har folk bestemt seg for at dette er galt.

Det er en annen side ved Klubbens virksomhet som opptar meg mer. Medlemmene diskuterer ikke politikk påstås det. For å unngå krangling under torsdagens torskemiddag? Fordi medlemmene er enige slik at det ikke er noe å diskutere? Eller fordi de vil ha fred og ro etter en lang arbeidsdag, og nyte sigaren og konjakken i all fordragelighet?

Forbudet mot å diskutere politikk gjelder nok partipolitikk. Begrepet "politikk" må imidlertid forstås videre. Gitt en slik forståelse diskuteres selvfølgelig politikk, inklusive næringspolitikk. Det er videre ikke usansynnlig at å ha medlemskap på CV’en tidligere var en faktor i rekruttering til verv innen offentlig og privat sektor. Klubben har vært en skjult maktfaktor i byen i snart 200 år.

Et flertall av medlemmene driver – eller drev tidligere – med politiske spørsmål i jobbsammenheng. De har lang fartstid innen offenlig sektor og privat sektor. Flere har vært politisk engasjert i Bystyret og i kommunens administrasjon. De representerer samlet en enorm kunnskap om hvordan styre, hvordan identifisere og arbeide fram løsninger, og hvordan implementere dem. De har forskjellig yrkesbakgrunn, som vil si at de har forskjellige vinklinger på hvordan forstå samfunnsproblemer. Flere har erfaring med å formidle politisk/administrative prosesser og beslutninger på en forståelig måte.

Med andre ord, medlemmene representerer en enorm samfunnsmessig ressurs, gjennom mange års arbeid i og for lokalsamfunnet vårt. Og så vil de ikke snakke om det? Dele erfaringene sine med andre medlemmer? Og med oss andre?

Byen og regionen står overfor en usikker framtid. Koronaen ligger som en tung mørk sky over oss. Økonomien går dårlig. Fattigdommen øker. Samholdet minker. Samfunnet er blitt hardere. Vi aner lite om framtiden. Nettopp derfor må vi planlegge framtiden, og vi må gjøre det sammen. Jeg skrev om dette i en kronikk i Fevennen i vår.

Klubbens medlemmer har mye å bidra med her. Hva med interne diskusjoner med inviterte foredragsholdere? Hva med bidra til å lage Kristiansands og regionens framtid?

Det er på tide at Klubben åpner seg, blir transparente. En god sigar, konjakk, piker, vin, sang og fotball kan da ikke være alt? Klubben har alltid vært en del bybildet i Kristiansand. Det er på tide at den også blir en del av livet i byen.

Lars T Søftestad


Noter
(1) Bilde referanse:
(2) Relevante Devblog artikler:
(3) Permalenke. URL: https://devblog.no/no/article/klubben-apolitisk-eller-politiskhttps://devblog.no/no/article/klubben-apolitisk-eller-politisk
(4) This article was published 7 November 2020.

Skriv ny kommentar

devblog.no